A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Kategóriák

Milyen cukorhelyettesítőt válasszak?

Az első kérdés, ami egy életmódváltáskor felmerül, az az, hogy mit használjunk liszt, illetve cukor helyett?

Ha lecserélnéd a cukrot, sokféle lehetőség közül válogathatsz, azonban az egyik legfontosabb, hogy mindig természetes édesítőszer mellett dönts!

Még a természetes édesítőszereknél is nagyon oda kell figyelni, mert vannak közöttük olyanok, amelyek ugyanolyan hatással vannak a vércukorszintedre, mintha kristálycukrot fogyasztanál (pl. barna cukor, agavé szirup, kókuszvirág cukor). Márpedig ha fogyni akarsz, vagy inzulinrezisztenciás, esetleg terhességi cukorbeteg vagy, mindenképp azt kell választanod, ami a vércukorszintedet alacsonyan, egyensúlyban tartja!

Lássuk hát, melyek azok a természetes édesítőszerek, amelyeket biztonságosan használhatsz a diétád során:

  1. Nyírfacukor (xilit, xylitol)

Az egyik legismertebb természetes édesítőszer, amit az elnevezése ellenére manapság már nem nyírfa kéregből, hanem kukoricacsutkából (kukoricarostból) készítenek. A nyírfacukor egy cukoralkohol (poliol), ami a gyümölcsök és a zöldségek rostanyagaiban természetes formában, kis mennyiségben megtalálható, és az emberi szervezet is elő tudja állítani kis mennyiségben. A nyírfacukor 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a kristálycukor.

Sütés, főzés a nyírfacukorral:

A nyírfacukor ugyanolyan édes, de kevésbé tömény, mint a kristálycukor, így az általános irányelvekkel szemben nekem az a tapasztalatom, hogy egy kicsivel többet kell használni belőle. Ugyanúgy beleteheted a reggeli kávédba, vagy ízesítheted vele a gyerek teáját, süthetsz vele süteményeket...stb.

Kelt tésztákban viszont nem segíti az élesztőgombák működését, így a nyírfacukorral készített diétás kalács, bukta...stb. állaga kevésbé lesz levegős, puha, mint a hagyományos módon készülteké. Nem is karamellizálható, viszont sütésálló (magas hőmérsékleten sem veszít édes ízéből).

A nyírfacukor hatása a szervezetre:

A xilit védi a fogakat, egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Antibakteriális hatású, nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához (pl. candida betegek is használhatják). Kutyáknak és más háziállatoknak nem adható!

A nyírfacukor külsőre is hasonlít a kristálycukorhoz, mellékíze nincs. Aki viszont érzékeny rá, annál a hozzászokási időszakban haspuffadást és hasmenést okozhat, így semmiképp sem ajánlom, hogy a napi cukorfogyasztásodat egy az egyben, egyik napról a másikra nyírfacukorral váltsd ki!

Nyírfacukorból találsz nálunk fahéjas és vaníliás ízesítésűt, xilit porcukrot, kockacukrot vagy akár 2 kg-os kiszerelésűt is, de érdemes megkóstolni a nyírfacukorral édesített lekvárjainkat vagy a xilites mogyorókrémet is!

Nyírfacukor választékunkat ITT találod!

A nyírfacukor glikémiás indexe: 7 (enyhén emeli meg a vércukorszintet)

Fogyaszthatják: fogyókúrázók, cukorbetegek, IR diétás és paleo étrendet követők, Candida diétázók, gyerekek

  1. Eritrit, eritritol

Szintén egy cukoralkohol, amit a kukorica vagy búzakeményítőből állítanak elő. Az eritrit a nyírfacukorral szemben kalória és szénhidrátmentes, így felszívódás nélkül távozik szervezetünkből. (Az eritrittel készült ételeknél, édességeknél feltüntetett szénhidrát tartalom nem szívódik fel a szervezetben, ezért nevezzük szénhidrátmentesnek.)

Az eritritnek jellegzetes, hűs mellékíze van, emiatt gyakran kombinálják steviával, hogy édesebb (és így gazdaságosabb) legyen és ezt a hűs mellékízt ne lehessen érezni. A stevia-eritrit keverékek íze szinte megegyezik a kristálycukoréval, ezért közkedveltek a diétázók körében. 

A cukornál édesebb eritrit stevia keverékeinket ITT találod!

Sütés, főzés eritrittel:

Az eritrit nagyon jól használható cukor helyett, azonban kevésbé édes. Emiatt kb. 20 %-kal többet (tehát 10 dkg cukor helyett 12 dkg eritritet) kell használni belőle. Az eritrit 160 C fokig sütésálló és a nyírfacukorhoz hasonlóan nem karamellizálható. Ugyanúgy nem segíti az élesztőgombák szaporodását, így az eritrittel készült kelt tészták kevésbé lesznek puhák, levegősek, mintha kristálycukorral készültek volna.

Az eritrit hatása a szervezetre:

Mivel az eritrit kalória és a szénhidrát tartalma is 0, így felszívódás nélkül távozik szervezetünkből, nem emeli meg a vércukorszintet.

Webáruházunkban megtalálod a bourbon vaníliás eritritet, az eritritből készült porcukrot vagy akár a nagy kiszerelésű, 2 kg-os csomagolású eritritet is!

Az eritrit glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet)

Fogyaszthatják: fogyókúrázók, cukorbetegek, IR diétás és paleo étrendet követők, Candida diétázók, gyerekek

         3. Stevia (sztevia, sztívia)

A legtermészetesebb nullkalóriás cukorhelyettesítő. Magából a stevia növény (jázminpakóca, stevia rebaudiana) leveléből nyerik ki az édesítőszerként használt szteviol-glikozidokat (E960). A szteviol-glikozidok (E 960) édesítőszerként való használatát az Európai Unió 2011. december 2-án engedélyezte 1131/2011/EU bizottsági rendeletben.

Stevia növényt akár Te is ültethetsz magadnak otthon az erkélyre vagy a kiskertbe!

A stevia azonban sokkal több, mint édesítőszer: nemcsak 300x édesebb, mint a cukor, hanem antioxiánsokban rendkívül gazdag, lúgosító, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, rovarriasztó, bőrszépítő hatású is. A stevia gyógyhatásairól bővebben az Alakbarát Blogban olvashatsz!

A steviát megtalálod nálunk szárított tealevél, stevia por, stevia tabletta, vagy stevia szirup, folyékony édesítőszer formájában!

Sütés, főzés steviával:

A stevia használata édesítőszerként: diétás süteményekhez, limonádéba, kávéba, teába kitűnő édesítőszer, azonban vigyázzunk, hogy ne adagoljuk túl, mert akkor kesernyés utóízt fogunk érezni! . Magas hőmérsékleten is megtartja édes ízét.

Steviával már sokféle cukormentes, diétás terméket készítenek, így nálunk is beszerezheted a steviás csokoládét, a steviás mogyorókrémet, steviás nyalókát, a steviás lekvárokat és magát a stevia édesítőt is tabletta, por, szirup vagy folyékony édesítőszer formájában.

A stevia glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet)

Fogyaszthatják: fogyókúrázók, cukorbetegek, IR diétás és paleo étrendet követők, Candida diétázók, gyerekek, kismamák.

A stevia fogyasztása esetleges keresztallergiás reakciók miatt nem ajánlott parlagfű érzékenyeknek és azoknak, akik érzékenyek a napraforgófélékhez tartozó növényekkel szemben!

Jó sütést, főzést, kalóriamentes édesítést kívánok Nektek! 

Reya, alakbarát konyhai alapanyag tanácsadó

 

45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!