A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Kategóriák

Mire jó a szárított stevia levél?

Reya 2015-11-09 12:33:00

A stevia, mint természetes édesítőszer nem ismeretlen az életmódváltók körében, azonban leginkább késztermékek: stevia csepp, stevia por vagy stevia folyadék formájában találkozunk vele. Kevesen ismerik magát a stevia növényt, amelyet bőséges locsolás mellett akár egy napsütötte erkélyen is termeszthetünk vagy a leveleit kiszárítva, zacskós kiszerelésben is beszerezhetjük. De mire is jó a stevia levél az édesítő erején kívül?  

Az nem újdonság, hogy a stevia levél a fogyókúrázók és cukorbetegek legjobb barátja, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, mégis tökéletesen helyettesíti a kristálycukrot (emiatt édesfűnek is nevezik).

A stevia levél felhasználása:  

  • Antioxiánsokban rendkívül gazdag, lúgosítja a szervezetet (főzete erősebb, mint a zöldtea).
  • Elmulasztja a herpeszt (házi stevia szirup készítése: ecseteljük stevia kivonattal:  a száraz leveleket öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd forraljuk fel (a hatóanyagai nem károsodnak a forralástól) és szűrjük le. A leszűrt levet melegítsük tovább, addig, amíg a víz el nem párolog belőle és szirupossá nem válik.)
  • Gyulladáscsökkentő hatású,  elmulasztja a torokfájást (rágcsáljunk el néhány levelet vagy kb. 1 dl vízbe tegyünk néhány csepp steviát és öblögessünk vele)
  • Arcpakolásként is szuper: öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi és főzzük sűrűre, hagyjuk kihűlni és kenjük az arcbőrünkre. 30 perc alatt megszárad, ez után mossuk le. Feszesebbé varázsolja bőrünket és segíti az arcunkon lévő kisebb sebek (pl. pattanások helyének, vagy csípések, esetleg vágások) heg nélküli, gyorsabb gyógyulását
  • Dúsabbá és csillogóbbá válik a hajunk tőle, ha a hajmosásnál a tenyerünkben lévő samponba keverünk néhány cseppet. Néhány alkalom után már érezhető a hatása.  
  • Gombaölő hatása miatt többek között a Candida betegség gyógyításában hatékony
  • Aki rendszeresen fogyasztja (édesítőként vagy tea formájában), kevésbé fáradékony (stevia tea készítése: 3-4 levelet tegyünk teatojásba vagy egyszerűen egy csészébe és forrázzuk le. Egy adag levél többször is felhasználható, de minél többször használjuk fel, annál tovább kell áztatni.) 
  • Rovarriasztó hatású (emiatt a kertben sincs kártevője ---> így permetezni sem kell ----> tökéletesen bio). 

Kipróbáltam a stevia levélből házilag készült stevia eritrit keveréket (a kertben nevelt szuperédes stevia leveleket ezúton is köszönöm egy nagyon kedves olvasómnak, vásárlómnak!):

  1. A szárított stevia leveleket kávédarálóban megőröltem, aminek az eredménye egy (ízre és állagra is) nagyon finom, sötétzöld por lett.
  2. Ezt 8:2 arányban (8 g eritrit + 2 g stevia por) összekevertem eritrittel. Ez még egy zöld fehér keverék volt, aminek a színe számomra sem volt túl bizalomgerjesztő, természetesség ide vagy oda, ezért az egészet visszaraktam a kávédarálóba és együtt is megjárattam őket néhány másodpercig.
  3. Az eredmény: egy nagyon szép, halvány zöldes beütésű, de csodálatosan finom stevia-eritrit porcukor keverék, amit csatos üvegekbe zártam és innentől kezdve a süteményekhez használni fogom (csak sütikbe, mert folyadékban a por nem oldódik).
  4. Lehet kombinálni vaníliarúddal, egész fahéjjal, vagy önmagában is használható, de érdemes vigyázni vele, hogy ne vigyük túlzásba, mert a steviának nagyon intenzív íze tud lenni.  

Próbáljátok ki! 

Üdvözlettel: 

Szaszkó Reya, a Te alakbarát konyhai alapanyag tanácsadód

A bejegyzés megírásában segítségemre volt a Stevia Shop

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!