A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Kategóriák

TOP 10 egészséges tízórai ötlet, amit minden gyerek szeret!

Reya 2015-08-30 17:29:30

Ahogy közeledik az iskolakezdés időpontja, egyre több kérdést kapok tőletek azzal kapcsolatban, hogy mit csomagoljatok a gyerkőceiteknek tízóraira, ami egészséges is és meg is eszik (ergo nem tűnik fel a "turpisság" ;) ). Mivel ez a mi családunkban is aktuális kérdés, így az itt összegyűjtött tíz legszuperebb receptet a tanév során együtt fogjuk "sorvezetőnek" használni.  

1. Zabpehelylisztes kakaós csiga 

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz): 

  • 25 dkg zsírszegény tehéntúró
  • 22 dkg zabpehelyliszt  Kosárba
  • 5 dkg búzasikér 
  • 40 gramm olvasztott kókuszzsír + a kenéshez  
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor 
  • cukrozatlan kakaópor és porcukor-helyettesítő ízlés szerinti keveréke
  • 1 egész tojás a megkenéshez
  • + porcukor helyettesítő, ha a tetejét is szeretnénk megszórni 

A víz kivételével minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, majd a vizet lassan hozzá adagolva egynemű tésztát gyúrunk belőle. Két zsírpapír között kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd vékonyan átkenjük olvasztott kókuszzsírral és megszórjuk a kakaópor és a porcukor helyettesítő keverékével, és szorosan feltekerjük az egészet.

Kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Megkenjük a csigák tetejét és oldalát enyhén felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Szénhidrát 1 db-ban (20 db-ot feltételezve) 8,4 gramm, kalória: 59,6 kcal.

2. Olívás magos kréker

Hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 púpos teáskanál só 
  • 1 kávéskanál sütőpor 
  • 1 tojás
  • magvak ízlés szerint 
  • víz

A tönkölylisztet, a sót és a sütőport összekeverjük, majd összegyúrjuk az olívaolajjal és apránként annyi vízzel, hogy végül egy egynemű, nem ragacsos, nyújtható tésztát kapjunk. Két nylon vagy zsírpapír között kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk tökmaggal, szezámmaggal, lenmaggal vagy szotyival, vagy ezek keverékével. 

A rászórt magokat enyhén nyomkodjuk rá a tésztára, hogy sütés után nehogy leperegjenek, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre. 

3. Kókuszlisztes málnás muffin (gluténmentes) 

Hozzávalók (9 db-hoz): 

  • 4 db közepes tojás (vagy 3 db nagy)
  • 2 evőkanál (60 ml) natúr görög joghurt (kókuszkrémmel helyettesíthető) 
  • 4 evőkanál cukornak megfelelő természetes édesítőszer 
  • 1 csomag vaníliás xilit
  • 5 evőkanál kókuszliszt 
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 12 dkg friss vagy fagyasztott málna (vagy más bogyós gyümölcs, de csokival is finom)

A natúr görög joghurtot az édesítőszerekkel egy tálba tesszük, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat és simára keverjük. Hozzáadjuk a kókuszlisztet és az útifűmaghéjat. Öt-tíz percig állni hagyjuk.
Ez alatt a muffinsütőt kibéleljük muffinpapírokkal (szilikonos muffinformánál ez elhagyható), majd a pihentetés után mindegyiket 3/4 részig töltjük a tésztával. 

175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha már aranybarna a muffinok teteje, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, végezzünk tűpróbát). Aki igényli, megszórhatja a tetejét eritrit porcukorral. 

Megjegyzés: nem, a sütőport nem felejtettem ki! :)

4. Lisztmentes kakaós minikuglófok

Hozzávalók (8 db-hoz):

  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 6 dkg kókuszliszt
  • 5 dkg búzasikér 
  • 1 pohár natúr görög joghurt (tejérzékenyek, vegák kókuszkrémmel helyettesíthetik)
  • 3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • 1 kezeletlen bio citrom kifacsart leve és reszelt héja 
  • 2 csapott evőkanál négyszer édesebb édesítőszer (8 evőkanál cukornak felel meg)
  • 1 evőkanál natúr, zsírszegény kakaópor 
  • 2 egész tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál étkezési szódabikarbóna
  • egy csipet himalája só

A tojásokat kézi habverővel simára keverjük a joghurttal, a citrom levével és héjával, majd apránként hozzákeverjük az olvasztott kókuszzsírt. Ez után a kakaópor kivételével hozzáadjuk a nedves alapanyagokhoz a száraz hozzávalókat és egy fakanállal egynemű tésztává keverjük össze. 
Egy másik, kisebb tálba kivesszük az egyharmadát és a kivett részhez hozzákeverjük a kakaóport. 
Ez után a szilikonos kuglófformába kanalazunk a világos és a kakaós tésztából vegyesen, a forma pereméig. (Nem fog kimászni belőle a sütésnél, csak szépen megnő.) 

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt, eritrit vagy xilit porcukorral, esetleg Dia-Wellness porcukor-helyettesítővel megszórjuk. 

6. Házi, aszalt gyümölcsös cerbona (müzliszelet) 

Hozzávalók (kb. 8 átlagos müzliszelet mérethez)

  • 20 dkg apró szemű zabpehely
  • 3 dkg cukormentes aszalt meggy  
  • 3 dkg cukormentes aszalt vörösáfonya  
  • 2,5 dkg szezámmag 
  • 2,5 dkg lenmag
  • 10 dkg szeletelt mandula 
  • 10 dkg apróra vágott dióbél 
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 csipet himalája só
  • 1 dl sűrű méz vagy mézpótló  (méz nélkül, édesítőszerrel is elkészíthető)
  • 3 evőkanál kókuszzsír 

Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben zsiradék nélkül, kb. 5 perc alatt enyhén megpirítjuk a zabpelyhet, a mandulát, az apróra vágott diót, a szezám- és lenmagot. Pirítás közben egyszer érdemes átkeverni, hogy mindenhol egyenletes színt kapjon. Ha a keverék megpirult, vegyük ki a sütőből és öntsük át egy tálba. 

Mérjük ki a kókuszreszeléket és az aszalt gyümölcsöket, majd keverjük a pirított zabpelyhes-magos keverékhez.
Egy lábasban olvasszuk fel a kókuszzsírt és adjuk hozzá a mézet (vagy az édesítőszert), majd rövid ideig (max. egy percig) forraljuk. Ez után a felforralt keveréket öntsük a magokhoz és forgassuk össze a tál tartalmával úgy, hogy a nedves hozzávalók egyenletesen bevonják a száraz hozzávalókat. 

Ez után öntsük az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőformába, majd oszlassuk kb. 2 cm vastag, egyenletes rétegben. Tegyünk a tetejére egy sütőpapírt és a tenyerünkkel alaposan nyomkodjuk le úgy, hogy a széleknél lehetőleg ne maradjon pereme. 
Tegyük be az egészet a hűtőbe kb. 2-3 órára. Ez után emeljük ki az egészet egyben a sütőpapírral együtt és szeleteljük fel tetszőleges formájúra (hagyományosra vagy akár kockára is lehet). 

Megjegyzés: hétvégén előre elkészíthető! 

7. Sajtos-túrós zabpehelytallérok

Hozzávalók (mérettől függően kb. 20-25 darabhoz):

  • 35 dkg zsírszegény tehéntúró
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 3 evőkanál zabpehelyliszt 
  • 2 teáskanál himalája só
  • a tetejére kb. 10 dkg reszelt sajt
  • Ízesítésként fűszerek ízlés szerint. 

Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, halmozzunk kb. fél evőkanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és szórjuk meg reszelt sajttal. 220 fokos sütőben süssük aranybarnára. 

Tápérték (25 db-ot feltételezve): 1 db 74,5 kcal és 5,9 gramm szénhidrát

8. Almás-fahéjas minipalacsinták

Hozzávalók (9 darabhoz):

  • 15 dkg zabpehely 
  • 1,5 dl rizstej  (tehéntejjel vagy vízzel is jó)
  • 3 alma lereszelve
  • 3 közepes méretű tojás
  • 2 evőkanál por stevia (3 evőkanál xilit vagy eritrit)  
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • kókuszolaj a sütéshez

A zabpelyhet keverjük össze a folyadékkal, majd hagyjuk 20 percig állni. Ez után reszeljük bele az almát, üssük bele a tojásokat, majd keverjük bele az édesítőszert, és a fahéjat. Felforrósított palacsintasütőben kb. egy kávéskanálnyi kókuszolajon süssünk belőlük mini palacsintákat. Egy palacsintához kb. 1,5 evőkanál masszát tegyünk a serpenyőbe, majd az kanál domború részével formázzuk kb. 11 cm átmérőjűre (kb. 1 cm vastag legyen a tészta). Mindkét oldalát kb. fél percig süssük, amíg enyhén meg nem pirul.
Cukormentes szilvalekvárt vagy nyírfa porcukrot vagy fahéjas xilitet javaslok hozzá. 

9. Répatorta ízű gofri

Hozzávalók (4 db-hoz):

  • fél bögre (2,5 dl-es bögre) apró szemű zabpehely  
  • fél bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • fél bögre pucolt, reszelt sárgarépa
  • 3/4 bögre natúr görög joghurt 
  • 3 evőkanál tej (vízzel vagy növényi tejjel helyettesíthető)
  • fél evőkanál vaníliás xilit vagy vaníliás eritrit/őrölt bourbon vanília
  • 1 nagy tojás
  • 1 csapott evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítőszer 
  • 1 csapott teáskanál sütőpor  
  • 1,5 teáskanál mézeskalács fűszer 
  • 1 csipet himalája só

 Külön-külön tálban összekeverjük a nedves és a száraz hozzávalókat, majd a száraz alapanyagokat a nedveshez keverjük. A gofrisütőt előmelegítjük, kevés olvasztott kókuszzsírral átkenjük és 4 db egyforma méretű gofrit sütünk a tésztából.

10. Lekvárral töltött zabpelyhes muffin 

Hozzávalók (12 db-hoz):
 

  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 5 dkg apró szemű zabpehely+amivel megszórtam
  • 1 csapott evőkanál stevia/eritrit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 közepes banán leturmixolva
  • 1 közepes alma lereszelve (reszelés után érdemes összeturmixolni a banánnal)
  • 2 tojás
  • 5 ml kókuszolaj
  • 1 evőkanál vaníliás cukorhelyettesítő  
  • 150 gramm natúr joghurt
  • Töltelék: 12 teáskanálnyi bármilyen cukormentes dzsem 

 
Előmelegítjük a sütőt: villanysütőt 180 fokra, hőlégkeverésest 160-ra, gázost pedig négyesre kell állítani.

Amíg melegszik, állítsuk össze a tésztát! Elég lesz hozzá egy szimpla habverő vagy fakanál. 
Üssük fel a tojásokat, és keverjük simára a joghurttal, a gyümölcs pépekkel, a vanília aromával, majd apránként csorgassuk bele a kókuszolajat és keverjük sima, egynemű tésztává.
Egy másik tálban keverjük össze a száraz anyagokat, majd borítsuk bele a joghurtos-gyümölcsös masszába. Néhány gyors mozdulattal keverjük össze, de ne kevergessük sokáig, mert állítólag attól megkeményedik sütés közben a tészta!
A muffin formát kibéleljük muffin kapszlikkal, és tegyünk mindegyikbe egy csapott evőkanállal a tésztából. A kanállal kicsit terítsük szét a masszát forma alján, majd mindegyikre rakjunk egy teáskanál dzsemet.

Ez után fedjük be a lekváros réteget szintén egy-egy csapott evőkanálnyi muffin tésztával, és szórjuk a tetejüket zabpehellyel, majd fél órára toljuk be a sütőbe!

Miután megsültek, hagyjuk a formában kihűlni a muffinokat, úgy könnyebben kivehetők a kapszlikból. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!