A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Kategóriák

Diétás köret kisokos krumpli és rizs helyett!

Diétás köretek krumpli és fehér rizs helyett. Biztos hallottál már a bulgurról, hajdináról és más diétás, de ne gondold azt, hogy ezek közül mindegyik jó lesz Neked! Hogy melyiket válaszd, az az étrendedtől függ. Ebben a cikkben segítek eligazodni a divatos diétás köretek között!

1. Bulgur

Fogyókúra szempontjából az egyik legjobb választás a bulgur. Ha ezt teszed a tányérodra, akkor tulajdonképpen hántolt, előfőzött, napon szárított búzaszemeket fogsz ennii. A bulgur nem az élelmiszeripar új találmánya: a törökök és a közel-keleti konyha már több ezer éve használja!

Mivel ránézésre hasonlít a rizsre, könnyű megszeretni és szkeptikusabb családtagjainkkal is elfogadtatni.

A rizshez képest viszont pergősebb és a rizzsel azonos módon, de rövidebb idő alatt, szinte percek alatt elkészíthető. Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a barna rizsnek, rost tartalma pedig konkrétan ÖTSZÖRÖSE, amelynek köszönhetően nemcsak tökéletesen eltelít, hanem megszünteti a székrekedést is, továbbá csökkenti a vastagbélrák és epekő kialakulásának kockázatát. Vastartalma kiemelkedő, mangán tartalma hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez. 

A bulgur elkészítését a linkre kattintva olvashatod! 

Érdekesség: archeológusok nemrég 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.

  • A bulgur glikémiás indexe: 48 (alacsony!!!)

  • Kcal/100 g: 325
  • Fehérje/100 g: 12 g (kiemelkedő!!!)
  • Zsír/100 g: 1 g (szinte semmi) 
  • Élelmi rost/100 g: 18,3 g (kiemelkedő!!!)
  • Szénhidrát/100 g: 69
  • Ajánlott: fogyókúrázóknak, IR diétázóknak, cukorbetegeknek, vegánoknak
  • Nem ajánlott: paleo étrendbe, lisztérzékenyeknek

2. Quinoa

Ez a gabonának tűnő köretféleség Dél-Amerikából származik, már az inkák is előszeretettel fogyasztották.

A quinoa gluténmentes, a céklával és spenóttal rokonságban álló köret, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

Íze semleges, fehérjetartalma az összes álgabona közül a legjelentősebb (12%-18% ), így könnyen emészthető. Tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, vastartalma a vérszegényég leküzdésében, kalcium- és foszfortartalma pedig a csontok egészségének megőrzésében segíthet, E-vitamin tartalma pedig a szív és az érrendszer, valamint az agy védelméhez járulhat hozzá.  

A quinoát főzés előtt áztasd és mindenképp mosd át (ha a csomagolás szerint mosott, akkor is), mert a külsején van egy természetes, szaponin nevű, kesernyés réteg, ami a kártevők távoltartására szolgál. (Ennek köszönhető, hogy a quinoa termesztésnél nem szükséges a permetszerek használata, így a tönkölybúzához  hasonlóan a legmegbízhatóbb ételeink egyike.) Átmosás után kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt negyed óra alatt megpuhul. Apróra vágott zöldségekkel, olívaolajjal és friss fűszernövényekkel (bazsalikommal, petrezselyemmel) párosítva remekül működik .

Amit tudnod kell róla: a quinoában gazdag étrend csökkenti a migrénes fejfájás gyakoriságát!

  • A quinoa glikémiás indexe: 53 (alacsony!!!)

  • Kcal/100 g: 368 kcal
  • Fehérje/100 g: 14 g (kiemelkedő!!!)
  • Zsír/100 g: 6 g 
  • Élelmi rost/100 g: 7 g
  • Szénhidrát/100 g: 64 (alacsony!!!)
  • Ajánlott: fogyókúrázóknak, IR diétázóknak, cukorbetegeknek, vegánoknak, lisztérzékenyeknek
  • Nem ajánlott: paleo étrendbe

3. Köles  

Aki 2011-ben megkóstolta az ország tortáját, a Kecskeméti köleses sárgabarack tortát, az már el is mondhatja magáról, hogy tett az egészségéért, hiszen a köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket. Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető. 

A kölesben lévő aminosavak, szilícium és fluor gondoskodik a fogaink, körmünk, hajunk, bőrünk, valamint szemeink egészségéről, magas rosttartalma pedig kedvező hatású az emésztésre. B-vitamin tartalma a koleszterinszint csökkentésében lehet hatásos. Foszfortartalma révén csökkentheti az ízületi gyulladás tüneteit is és az izomgörcsök előfordulását.

A köles tökéletes választás egy vegán, vagy egy gluténérzékeny számára, de ha inzulinrezisztenciás vagy vagy cukorbeteg, netán fogyókúrázómagas glikémiás indexe, és glikémiás terhelése miatt nem ajánlott (gyorsan felszívódó szénhidrát, a fehér rizsével majdnem azonos (55-85) glikémiás index-szel). 

Fokhagymával, hagymával, karakteresebb ízű fűszernövényekkel ízesítve igazán zamatos köret készíthető belőle.

Amit tudnod kell róla:

  • A köles glikémiás indexe: 75 (magas)

  • Kcal/100 g: 378 kcal
  • Fehérje/100 g: 11 g (kiemelkedő!!!)
  • Zsír/100 g: 4 g 
  • Élelmi rost/100 g: 8 g
  • Szénhidrát/100 g: 73 (magas és gyorsan felszívódó!!!)
  • Ajánlott: vegánoknak, lisztérzékenyeknek
  • Nem ajánlott: fogyókúrázóknak, IR diétázóknak, cukorbetegeknek, paleo étrendbe

4. Hajdina

A hajdina valójában egy álgabona gyógynövény, ami a keserűfűfélék családjába tartozik. A gluténérzékenyek és a vércukorszintre ügyelők egyik nagy kedvence.

Magas B1-, B2-, C- és E-vitamin tartalma mellett rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. A bélrendszer megfelelő működéséhez rosttartalma, a gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatását pedig esszenciális zsírsavtartalmának köszönheti.

A hajdina elkészítése: a rizs készítéséhez hasonlóan kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt pároljuk puhára. Nagyon jól illik az ízéhez a bazsalikom és a majoranna, de köménnyel vagy zsályával jól fűszerezhető. Köretnek vagy levesbetétnek is tökéletes, de töltelékek (pl. töltött káposzta, töltött paprika) lazításához is tökéletes.

Amit tudnod kell róla:

  • A hajdina glikémiás indexe: 50 (alacsony)

  • Kcal/100 g: 343 kcal
  • Fehérje/100 g: 13 g (kiemelkedő)
  • Zsír/100 g: 3 g 
  • Élelmi rost/100 g: 10 g
  • Szénhidrát/100 g: 71 
  • Ajánlott: IR diétázóknak, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, vegánoknak, lisztérzékenyeknek
  • Nem ajánlott: paleo étrendbe

5. Amaránt

Az amaránt szintén egy gluténmentes álgabona. A hagyományos gabonafélékhez (búzához, árpához) képest szénhidráttartalma alacsonyabb, de sajnos a vércukorszintet gyorsan emeli meg. Fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-tartalma azonban jóval gazdagabb a búzafélékénél.

Az amarántban lévő tápanyagok közül külön említést érdemel a jelentős mennyiségű lizin, ami egy - az izomépítésben és az edzés utáni regenerációban fontos szerepet betöltő - esszenciális aminosav. A lizin az izomépítésen túl hatásos az érelmeszesedés elleni küzdelemben és gátolja a rákos sejtek kialakulását is.

Könnyen felszívódó és jól hasznosuló vasat, kalciumot, cinket és magnéziumot nagyobb mennyiségben tartalmaz. Vitaminokban gazdag, az álgabonák és gabonák közül az amaránt az egyetlen, amely aszkorbinsavat (C-vitamint) is tartalmaz. Az amaránt mag telítetlen zsírsavakban is gazdag, élelmi rost tartalma 7-15 %-át teszi ki. 

Érdekesség: az amaránt biológiai értékének elismerését jelzi, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára.

Amit tudnod kell róla:

  • Az amarant glikémiás indexe: 97 (magas)
  • Kcal/100 g: 371 kcal
  • Fehérje/100 g: 13 g (kiemelkedő)
  • Zsír/100 g: 6 g 
  • Élelmi rost/100 g: 7 g
  • Szénhidrát/100 g: 65 (gyorsan felszívódó) 
  • Ajánlott: vegánoknak, lisztérzékenyeknek, paleo diétába (kompromisszumos), testépítőknek
  • Nem ajánlott: fogyókúrázóknak, IR diétázóknak, cukorbetegeknek

6. Kuszkusz

A kuszkusz Észak-Afrikában ezer éve nemzeti eledel, valójában egy tésztaféle. Szülőhazájában a legelterjedtebb főzési módja, hogy egy ragu felett megpárolják, így a szemek, miközben megduzzadnak és megpuhulnak, magukba szívják az étel gőzét és aromáját.

Akik nem a Salátagyár Életmód Shopból rendelik a kuszkuszt wink , azok nehéz munkával, házilag, kézzel készítik: belisztezett kemény búzadarából gyúrják, sodorják, vizezik, sózzák, kevés olajjal összedolgozzák, gőzölik és morzsolják, majd méret szerint osztályozzák. 

Kis mennyiségben is rendkívül tápláló. Amellett, hogy elűzi az éhséget, sok zöldséggel fogyasztva megkönnyíti az emésztést, a benne lévő szelénnek köszönhetően pedig javítja a közérzeted, valamint véd a szabadgyököktől. Fontos megemlíteni, hogy nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, ami segít helyreállítani a félkész, illetve túlságosan feldolgozott táplálékok fogyasztása következtében felborult folyadékháztartást.

Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az "eredeti". Nagy előnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, szuper megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret - akár egyszerre nagyon sok, négy-hat személyre elég fél kg.

Szinte bármivel fűszerezhető, de különösen jól illik hozzá a fahéj, a római köményel, a cayenne borssal, kurkuma vagy a gránátalma. 

Szuper köret minden olyan ételhez, amihez el tudjuk képzelni a rizst. Desszertként is elkészíthető, a tejberizshez hasonlóan. 

  • A kuszkusz glikémiás indexe: 65 (közepes)

  • Kcal/100 g: 376 kcal
  • Fehérje/100 g: 13 g (kiemelkedő)
  • Zsír/100 g: 1 g 
  • Élelmi rost/100 g: 6 g
  • Szénhidrát/100 g: 77 (magas, de lassan felszívódó) 
  • Ajánlott: vegánoknak, fogyókúrázóknak
  • Nem ajánlott: paleo étrendbe, lisztérzékenyeknek

Összefoglalva: fogyókúrás, IR diétás vagy cukorbeteg étrendben a hajdinát, a bulgurt, a quinoát és a kuszkuszt jó szívvel ajánlom Neked, azonban a kölest érdemes hanyagolni. A bejegyzésben felsoroltak közül a bulgur és a kuszusz kivételével valamennyit fogyaszthatják lisztérzékenyek, a vegánoknak pedig egyik általam felsorolt köretről sem kell lemondaniuk (kivéve, ha fontos a glikémiás indexe is).

A paleo étrend szigorú szabályai miatt viszont a fenti köretek tiltólistásak, helyettük érdemes a zöldségekből kreatív módon készíteni pl. karfiolrizst, brokkolipürét, vagy hasábburgonya helyett sült karalábéhasábokat

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!