A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Kategóriák

Így éld túl a karácsonyt túlevés és pluszkilók nélkül!

Elméletben mindenki tudja, hogy a karácsonynak nem lenne szabad az ész nélküli zabálásáról (bocsánat, de erre nincs szebb kifejezés) szólnia, mégis a sokunknak (még nekem is) minden évben nehézséget okoz, hogy az ünnepek alatt is tartsam az étkezéssel kapcsolatos elveimet (főleg a rokonság csodás süteményei és főztje miatt). Ezzel a poszttal szeretnék segíteni azoknak, akik az idei karácsonyt nem egy partra vetett, teli hasú bálnaként, hanem inkább egy energikus sellőként szeretnék megélni! :)

Persze vannak, akik ilyenkor inkább átadják magukat az élvezeteknek és januárra halasztják a (jobbik esetben) az év utolsó napjaiban felszedett plusz kilókat, de szerencsére egyre többen vagyunk olyanok is, akik tanulva az előző évek tapasztalataiból, idén még inkább odafigyelünk arra, hogy hogy mi kerül a tányérunkra. 

Ha a családi ebédek, vacsorák eddig nem épp a diétás fogásokról szóltak, most néhány apró, a család kevésbé szakértő szemű tagjai által észrevehetetlen változtatással minimálisra csökkenthető a karácsonyi pluszkilók rizikója:

1. Halászlé készítése diétásan

Szerintem a halászlé az egyik legkisebb bűnbeesés karácsonykor. 

Diétásan, de ugyanolyan finoman elkészítve a halászléhez használj étolaj helyett kókuszzsírt (nem lesz kókuszízű, nyugi!), ízfokozó és adalékanyag mentes fűszereket és a lehető legtöbb halat főzd bele! Ha bajai halászlevet készítesz tésztával, lehetőleg szénhidrátcsökkentett tésztát főzz ki hozzá! 

A legjobb, ha a halászlevet kenyér nélkül eszed, de ha nem tudsz lemondani róla, akkor cseréld a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, szénhidrátcsökkentett kenyérre, vagy egy gyors zabpelyhes kenyérre (gyors zabpelyhes kenyérhez recept ITT!).

A liszteket, a zabpelyhet, a szódabikarbónát és a sót egy tálba tesszük és elkeverjük. A joghurtot simára keverjük a vízzel és a tojásokkal, majd a lisztes tálba öntjük és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. Zabpehelylisztes gyúrótáblán kenyér alakúra formázzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy szilikonos kenyérformába) helyezzük. A tetejét egy éles késsel bevágjuk három helyen. 190 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. 

Tápértéke: 1 szeletben (kb. 5 dkg) 110 kcal és 18 gramm szénhidrát van.  

2. Rántott hal sütőben sütve 

Panír nélkül, tepsiben, fólia alatt megsütve minden diétásabb, de ha Te ragaszkodsz a panírozáshoz, akkor a diétádtól és a napi szénhidrátkeretedtől függően így bundázz:

Használj liszt helyett diétás panírt: teljes kiőrlésű vagy zabpehelylisztet (paleosok tápióka lisztet, szezámlisztet, vagy paleo panírkeveréket), hagyományos zsemlemorzsa helyett pedig használj zabkorpát, szénhidrátcsökkentett prézlit, paleo étrendben útifűmaghéjat vagy chia magot. (Olcsó és egyszerű megoldás lehet, ha ledarálod az előzőleg megmaradt, kiszáradt, rendszeresen fogyasztott diétás kenyeredet.)

Miben süsd ki a diétás rántott halat, vagy rántott húst?

Bő olajban sütés helyett (még akkor is, ha kókuszolajban sütnéd), inkább válaszd  a sütőben sütést! Ehhez bélelj ki egy tepsit sütőpapírral és fújd be vagy vékonyan, ecsettel kend át a panírozott hús vagy mindkét oldalát extra szűz olívaolaj spray-vel vagy kend be olvasztott kókuszzsírral

3. Diétás Köretek:

A legegyszerűbb, ha köretként párolt vagy sült zöldségeket készítesz karácsonyra. Kevés olívaolajra rádobva, megfűszerezve különleges, finom és diétás kísérő kerül a tányérodra. 

Ha azonban eddig a fehér rizsre szavaztál, akkor idén válassz helyette barnarizst! Egy kicsivel több vizet és több időt igényel az elkészítése, de cserébe lassú felszívódású, rostokban gazdag, így az ünnepi ebéd után jó darabig nem fogsz sütit vagy más ételt megkívánni. 

A krumplit lehetőleg hanyagold, mert pont a barna rizsnél leírtakkal ellentétes hatást érsz el vele. Sok más alternatív, de laktató köret létezik, melyekről bővebben a diétás köretekről szóló bejegyzésemben olvashatsz! 

4. Diétás karácsonyi sütemények: 

Manapság egy diétás sütemény elkészítése nem nagy kunszt.

Ha nincs érzékenységed, akkor a legbiztosabbra a szénhidrátcsökkentett süteményliszt/kelt tészta lisztkeverékekkel mehetsz. Ezekből szuper, az eredetire megszólalásig hasonló bejglit, linzert, piskótát vagy más tésztát készíthetsz. Lecserélheted a fehér lisztet teljes kiőrlésűre, illetve zabpehelylisztre is, itt viszont számolj azzal, hogy a jó minőségű (nem szakadó, nem morzsálódó) tészta eléréséhez érdemes búzasikért használni (kb. 25 dkg liszthez 5 dkg-ot). Próbáld ki a magliszteket is, például a kókuszliszt, a gesztenyeliszt és a mandulaliszt íze kifejezetten illik a karácsonyi sütikhez! 

A paleósoknak, gluténérzékenyeknek sincs karácsonykor nehezebb dolga: Ők is megtalálják a nekik készült paleo sütemény lisztkeverékeket, de használhatnak magliszteket, kiegészítve nyílgyökérliszttel, tápióka keményítővel, esetleg konjac liszttel. 

A cukor helyettesítése süteményekben: 

Ma már rengeteg természetes édesítőszer van, amivel kiválthatod a cukrot, így használhatsz nyírfacukrot (=xilit) (erre többen érzékenyek, ezért érdemes karácsony előtt próbasütést végezni vele), eritritet, ami 0 kalóriás (bár egy kicsivel több kell belőle, mintha kristálycukrot használnál), steviát, ami szintén 0 kalóriás, viszont az édesítő ereje többszöröse a cukorénak. (A steviáról ITT  olvashatsz bővebben!)

Én személy szerint a legfinomabbnak és legolcsóbbnak (na persze nem a kristálycukor árához viszonyítva!) a stevia eritrit keverékeket tartom, amelyek nullkalóriásak, igazi cukoríz feelinget adnak és általában negyedannyi elég belőlük, mintha finomított cukorral sütnél. 

Porcukor és vaníliás cukor helyett is találsz porított eritritet, xilitet, vagy bourbon vaníliával ízesített nyírfacukrot, eritritet, vagy akár fahéjas nyírfacukrot. 

A süteményekbe kerülő zsiradék (transzzsírsavak és egyéb egészségtelen összetevők miatt) ha lehet, ne legyen margarin, inkább használj vajat (ha nem paleózol, de még abba is belefér néha és nem vagy tejallergiás) vagy kókuszzsírt (ebből egy kicsivel kevesebb kell, mintha vajat vagy margarint használnál).

Remélem, hogy ezekkel az apró praktikákkal segítségedre leszek a karácsonyi sütés-főzés során és idén tényleg egy energikus sellőként fogod bontogatni az ajándékokat  és fogadni a vendégeket! És ne feledj még egy előnyt: ha a tanácsaimat megfogadod, a Te derekadon nem lesz szűk a nadrág és a tükörből is az fog visszanézni Rád, akit Te szeretnél látni!

Boldog, pluszkilóktól mentes karácsonyt kívánok! 

Szaszkó Reya

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!