A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Kategóriák

Mire jó a búzasikér a diétás receptekben?

Reya 2016-03-13 00:24:41

A magyar konyha rengeteg lisztes, tésztás ételt tartalmaz. Nem véletlen, hogy amikor áttérünk a diétás étrendre, az egyik legfontosabb a megszokott kenyér, pogácsa, muffin, palacsinta helyettesítése. Ez nem egyszerű feladat, mivel a szénhidrát csökkentett, a teljes kiőrlésű és a maglisztek sokkal kevesebb, a maglisztek pedig semennyi búzasikért nem tartalmaznak, aminek egyébként a puha, foszlós, levegős, jól gyúrható állag köszönhető. 

Sikér nélkül a gluténmentes vagy alacsony gluténtartalmú lisztekből készült tészták szakadnak, morzsolódnak, szétesnek, így a búzasikér mintegy megmentő, jön, és szépen összefogja a diétás tésztáinkat.

Mi az a búzasikér? 

A búzasikér a búzában lévő fehérje, maga a glutén.

Gabonafehérje, amely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadinből — ami a nyúlékonyságért és ragadósságért — és a gluteninből —ami a szilárdságért és ellenállóságért felelős. Persze ezek mellett még található a sikérben más fehérje, zsír, cukor, keményítő és egyéb természetes összetevők.

A búzalisztek minőségét sikértartalmuk függvényében határozzák meg: minél magasabb egy liszt rosttartalma, annál valószínűbb, hogy a sikértartalma alacsony. A búzasikér használatával csökken a tésztánk szénhidrát- és nő a fehérjetartalma, javul az állaga, így az alakbarát konyha egyik alapvető alapanyaga. 

Érdekesség: tudtad, hogy a búzasikér fehérjetartalma megegyezik a csirkemell fehérjetartalmával!

Hogyan szerezhető be a búzasikér? 

A búzasikér a szénhidrátcsökkentett lisztek egyik összetevője, vitális glutén név alatt találjuk a hozzávalók között. Ha biztosra akarunk menni, mindenképp ezeket a liszteket válasszuk, hiszen használatuk nagyon kényelmes, biztonságos és egyszerű: ugyanúgy dolgozhatunk velük, mintha fehér lisztet használnánk. 

Nem feltétlenül kell azonban a kész lisztkeveréket a kosarunkba tenni: ha kísérletező kedvünkben vagyunk, nyugodtan vegyük meg önmagában a búzasikért: 200, 250 és 500 grammos találjuk meg a bioboltok polcain.

A búzasikér használata: 

Alapszabály: keverjük a liszthez negyed kilónként 40-50 gramm búzasikért és a siker garantált! 

Mikor használj búzasikért a szénhidrát csökkentett receptjeidhez?  

  • Kenyér sütésekor mindenképp ajánlott a búzasikér használata, mivel maga a sikér a felelős a foszlós, levegős, lyukacsos, puha kenyérbélért. Kenyérsütéskor a sikérrel helyettesíthetjük a liszt egy részét is, így csökkentjük a kész kenyér szénhidrát tartalmát és növeljük a fehérjetartalmat.
  • A zabpelyhes vagy teljes kiőrlésű linzertészta (diétás linzer recept, diétás almás pite, nem élesztős nyújtható tészták) készítésénél mindenképp ajánlom a búzasikér használatát, mert sikér hiányában a tésztát nem fogjuk tudni szépen kinyújtani, szakadni, törni, morzsálódni fog! 
  • A diétás kelt tészták elképzelhetetlenek búzasikér nélkül: hiányában sem megkelni, sem összeállni nem fog a zablisztből, teljes kiőrlésű lisztből, maglisztből készülő tésztánk. 
  • Gyúrt tészták pl. pogácsa vagy házi leveles tészta készítésekor a könnyebb kezelhetőség érdekében szintén erősen ajánlott a búzasikér használata. 

Milyen diétás ételek készítésekor nem szükséges a búzasikér használata? 

  • Elsősorban a kevert tésztáknál (diétás palacsinta, egészséges nokedli, fogyókúrás muffin és minden olyan tészta, amit nem kell kinyújtani, elég csak összekeverni és úgy kiadagolni, majd sütni): 
  • A fogyókúrás palacsinta tészta készítésekor elhagyható a búzasikér használata, elegendő, ha a megszokott mennyiséghez képest 1-2 tojással több kerül a diétás palacsinta tésztába (fél liter folyadékhoz 2 helyett 3 tojást számoljunk) (persze a sikér használatával még biztosabb, hogy jól sikerül a zabpalacsinta!). 
  • A nokedli zablisztből történő készítése sem egy nagy ördöngősség: járjunk el a palacsinta tésztánál leírt módon, tehát a sikért pótolhatjuk egy-két tojással többel (a tojás mennyisége mindig attól függ, hogy mekkora a nyers tészta mennyisége pl. 1 tojás helyett használjunk 2 tojást, 2 helyett 3-at, 3 helyett 4-5-öt és így tovább). 
  • Diétás rántás, habarás készítése: ilyenkor nyugodtan elhagyhatjuk a búzasikért, elegendő a teljes kiőrlésű lisztet vagy a zabpehelylisztet önmagában használni. Ugyanúgy be fogja sűríteni a főzeléket, levest, mintha fehér liszttel rántottuk volna be. 
  • Diétás rántott hús készítésekor a panír készítéséhez csak akkor szükséges a búzasikér, ha a liszt is zab és a panír morzsa helyett is gluténmentes zsemlemorzsát, vagy zabkorpát használunk. Ilyenkor a biztonság kedvéért tegyünk a lisztbe egy kevés sikért, mert az olajban sütésnél szét fog szakadni a húson (vagy zöldségen, sajton….stb.) a megsült panír.  (Ha pl. liszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet használunk, akkor már nem kell a sikér.)

Jó sütést, főzést kívánok a búzasikérrel! 

Szaszkó Reya , a Te alakbarát konyhai alapanyag tanácsadód!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!