A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Kategóriák

2016. legdivatosabb diétás ételei

Reya 2015-12-31 00:01:00

Ez már a második szilveszter, hogy összeszedem Nektek, mit jósolnak a táplálkozás szakértők az új évben a tányérunkra. 2015-ben a zöldbanánliszt, a nyírfavíz és a gluténmentes teff volt az ügyeletes étrend trend (milyen szép szó :) ), 2016. pedig (most legalábbis úgy néz ki) a hüvelyesek, a rostok, a probiotikus élelmiszerek, a minőségi zsiradékok, a zöldségek és nem utolsósorban a tücsök evés éve lesz! 

Mostanában több külföldi oldalt is olvasgattam a témában és szinte mindenhol ugyanazt írják: 

1. Az ENSZ a 2016. évet a a hüvelyesek nemzetközi évének nyilvánította. Meglepődtem, hogy egy élelmiszer csoportnak ekkora figyelmet szentelnek, de hogy még ezek közül is megválasztják a legtrendibbet, na, azt tényleg nem gondoltam volna! A helyzet az, hogy a hüvelyesek királya 2016-ban a csicseriborsó lesz, nemcsak szárított vagy konzerv formában, hanem például csicseriborsó lisztként, csicseriborsó tésztaként és csicseriborsó chipsként is találkozni fogunk vele. 

Persze a hüvelyesek (a csicseriborsón kívül például vöröslencse, borsó, bab) előretörése a diétás étrendekben nem annyira meglepő, mivel rendkívül sok fehérjét és rostot tartalmaznak, így a fogyókúrás étrendbe nagyon jól beilleszthetők például fekete babból készült protein tészta formájában. 

2. A szakértők továbbra is tányérunkon tartják majd a teljes kiőrlésű gabonákból készült liszteket, és az azokból készült kenyereket, tésztákat, és kekszeket. Erősödik az igény a GMO (génmanipulációtól) mentes élelmiszerekre és egyre többen próbálják majd meg a clean eating (tiszta, adalékanyagmentes, minőségi étkezés) irányzat szerint összeállítani étlapjukat.  2016-ban várhatóan soha nem látott mértékben nő meg a gluténmentes ételeket fogyasztók száma.

3. Új tendencia lesz az antiobiotikum helyett 100 %-ban fűvel táplált állatoktól származó tejtermékek fogyasztása és sok új kókuszból készült újdonsággal (pl. kókuszvízzel dúsított fehérjék, kókuszolajos salátaöntetek…stb.) is találkozhatunk.

4. Minden eddigieknél fontosabbá válnak a probiotikus (az egészséges bélflóra fenntartását segítő, így az immunrendszert erősítő) alapanyagok. Pl. joghurtba, turmixba keverhető rostok formájában vagy ízesített vizekként fogjuk fogyasztani őket. 

5. Jövőre kolbász helyett zöldségből lesz a kerítés: persze ez nem azt jelenti, hogy vegák leszünk, és innentől kezdve utáljuk a húst, hanem egyszerűen csak kevesebb állati eredetű alapanyagot fogunk enni. Ennek köszönhetően felfedezzük a gombát, mint darált hús helyettesítőt, és ha még eddig nem kóstoltuk, akkor megbarátkozunk a karfiolpörkölttel is. Aki trendi akar lenni az új évben az egyértelműen spenótot, padlizsánt, karalábét, paszternákot, porcsint, színes tököt, brokkolit, sárgarépát és rostokban, antioxidánsokban gazdag hínárt (!) fog szedni a tányérjára és a spagettit is nyers zöldségekből, egy speciális készülék segítségével tökből, cukkiniből fogja készíteni.

6. Az újévben egyre trendibb lesz csírát fogyasztani, de nem csak nyersen, hanem a lapkenyerekbe, tortillákba, pizzákba és chipsekbe is belekerülnek. A csírák fogyasztása nagyon jó választás, mivel szénhidrát- és keményítő tartalmuk, valamint glikémiás indexük alacsony, viszont vitamin- és tápanyag (pl. vas és cink) tartalmuk rendkívül magas.

7. A csírák mellett még jobban megbarátkozunk a magvakkal, és még több ételben, így müzliszeletekben és salátakeverékekben is szembetalálkozunk velük. A szezámmag, a lenmag és más népszerű magok mellett új lesz pl. a görögdinnye mag.

8. A köretek terén nem lesz sok új a nap alatt: a már ismert ókori rizshelyettesítők (bulgur, hajdina, köles, quinoa és amaránt) mellett  tányérra kerül a kamut, a farro, a kaniwa, a freekeh, a teff, és a cirok. Az alternatív köretekről ITT  olvass bővebben!

9. A zsírszegény ételeket leváltják a természetes, minőségi, telítetlen zsírsavakban gazdag  élelmiszerek pl. olajbogyó, lazac, avokádó (tojással párosítva), dió vagy élőflórás görög joghurt, omega-3 tartalmú ételek, pl. chia mag). 

10. A zsiradékok okozzák a mediterrán étrend népszerűségének a vesztét: egyre inkább teret hódít a zsíros halakban, minőségi natúr joghurtokban gazdag skandináv étrend („viking diéta”). 

+1

A táplálkozás szakértők kristálygömbje szerint jobban járunk jövőre, ha marhahús helyett telített zsírsavakban szegényebb rovarokat (nem vicc!), így pl. tücsköt fogyasztunk, ha nem számolgatjuk a kalóriákat, hanem inkább a mértékre, a minőségre és az étkezés élvezetére ügyelünk. Adagnak a muffinsütőt, pontosabban egy muffinnyi ételt javasolnak.

Ezek természetesen külföldi táplálkozás szakértők jóslatai, amit mi magyarok majd szépen a saját ízlésünkhöz igazítunk! Kíváncsi vagyok arra, hogy mi az, ami ezekből nálunk is népszerűvé válik (a tücsök evés szinte biztos, hogy nem...)? 

Boldog Új Évet Kívánok!

Reya, alakbarát konyhai alapanyag tanácsadó

Források: 

http://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a35989/healthy-eating-trends-2016/

http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2015-12-23/6-food-trends-to-help-you-eat-better-in-2016

http://eatcleaner.com/the-top-8-healthy-food-trends-for-2016-from-celebrity-chef-industry-expert-mareya-ibrahim-the-fit-foodie/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!