A teljesebb felhasználói élmény érdekében Webáruházunk cookie-kat használ. Kérjük, fogadd el a cookie-k használatát, hogy a Webáruházunk valamennyi funkcióját 100 %-osan tudd használni!  ELFOGADOM!
Termékek Menü
0
Kategóriák

2016. legdivatosabb diétás ételei

Reya
2015-12-31 00:01:00

Ez már a második szilveszter, hogy összeszedem Nektek, mit jósolnak a táplálkozás szakértők az új évben a tányérunkra. 2015-ben a zöldbanán liszt, a nyírfavíz és a gluténmentes teff volt az ügyeletes étrend trend (milyen szép szó :) ), 2016. pedig (most legalábbis úgy néz ki) a hüvelyesek, a rostok, a probiotikus élelmiszerek, a minőségi zsiradékok, a zöldségek és nem utolsósorban a tücsök evés éve lesz! 

Mostanában több külföldi oldalt is olvasgattam a témában és szinte mindenhol ugyanazt írják: 

1. Az ENSZ a 2016. évet a a hüvelyesek nemzetközi évének nyilvánította. Meglepődtem, hogy egy élelmiszer csoportnak ekkora figyelmet szentelnek, de hogy még ezek közül is megválasztják a legtrendibbet, na, azt tényleg nem gondoltam volna! A helyzet az, hogy a hüvelyesek királya 2016-ban a csicseriborsó lesz, nemcsak szárított vagy konzerv formában, hanem például csicseriborsó lisztként, csicseriborsó tésztaként és csicseriborsó chipsként is találkozni fogunk vele. 

Persze a hüvelyesek (a csicseriborsón kívül például vöröslencse, borsó, bab) előretörése a diétás étrendekben nem annyira meglepő, mivel rendkívül sok fehérjét és rostot tartalmaznak, így a fogyókúrás étrendbe nagyon jól beilleszthetők például fekete babból készült protein tészta formájában. 

2. A szakértők továbbra is tányérunkon tartják majd a teljes kiőrlésű gabonákból készült liszteket, és az azokból készült kenyereket, tésztákat, és kekszeket. Erősödik az igény a GMO (génmanipulációtól) mentes élelmiszerekre és egyre többen próbálják majd meg a clean eating (tiszta, adalékanyagmentes, minőségi étkezés) irányzat szerint összeállítani étlapjukat.  2016-ban várhatóan soha nem látott mértékben nő meg a gluténmentes ételeket fogyasztók száma.

3. Új tendencia lesz az antiobiotikum helyett 100 %-ban fűvel táplált állatoktól származó tejtermékek fogyasztása és sok új kókuszból készült újdonsággal (pl. kókuszvízzel dúsított fehérjék, kókuszolajos salátaöntetek…stb.) is találkozhatunk.

4. Minden eddigieknél fontosabbá válnak a probiotikus (az egészséges bélflóra fenntartását segítő, így az immunrendszert erősítő) alapanyagok. Pl. joghurtba, turmixba keverhető rostok formájában vagy ízesített vizekként fogjuk fogyasztani őket. 

5. Jövőre kolbász helyett zöldségből lesz a kerítés: persze ez nem azt jelenti, hogy vegák leszünk, és innentől kezdve utáljuk a húst, hanem egyszerűen csak kevesebb állati eredetű alapanyagot fogunk enni. Ennek köszönhetően felfedezzük a gombát, mint darált hús helyettesítőt, és ha még eddig nem kóstoltuk, akkor megbarátkozunk a karfiolpörkölttel is. Aki trendi akar lenni az új évben az egyértelműen spenótot, padlizsánt, karalábét, paszternákot, porcsint, színes tököt, brokkolit, sárgarépát és rostokban, antioxidánsokban gazdag hínárt (!) fog szedni a tányérjára és a spagettit is nyers zöldségekből, egy speciális készülék segítségével tökből, cukkiniből fogja készíteni.

6. Az újévben egyre trendibb lesz csírát fogyasztani, de nem csak nyersen, hanem a lapkenyerekbe, tortillákba, pizzákba és chipsekbe is belekerülnek. A csírák fogyasztása nagyon jó választás, mivel szénhidrát- és keményítő tartalmuk, valamint glikémiás indexük alacsony, viszont vitamin- és tápanyag (pl. vas és cink) tartalmuk rendkívül magas.

7. A csírák mellett még jobban megbarátkozunk a magvakkal, és még több ételben, így müzliszeletekben és salátakeverékekben is szembetalálkozunk velük. A szezámmag, a lenmag és más népszerű magok mellett új lesz pl. a görögdinnye mag.

8. A köretek terén nem lesz sok új a nap alatt: a már ismert ókori rizshelyettesítők (bulgur, hajdina, köles, quinoa és amaránt) mellett  tányérra kerül a kamut, a farro, a kaniwa, a freekeh, a teff, és a cirok. Az alternatív köretekről ITT  olvass bővebben!

9. A zsírszegény ételeket leváltják a természetes, minőségi, telítetlen zsírsavakban gazdag  élelmiszerek pl. olajbogyó, lazac, avokádó (tojással párosítva), dió vagy élőflórás görög joghurt, omega-3 tartalmú ételek, pl. chia mag). 

10. A zsiradékok okozzák a mediterrán étrend népszerűségének a vesztét: egyre inkább teret hódít a zsíros halakban, minőségi natúr joghurtokban gazdag skandináv étrend („viking diéta”). 

+1

A táplálkozás szakértők kristálygömbje szerint jobban járunk jövőre, ha marhahús helyett telített zsírsavakban szegényebb rovarokat (nem vicc!), így pl. tücsköt fogyasztunk, ha nem számolgatjuk a kalóriákat, hanem inkább a mértékre, a minőségre és az étkezés élvezetére ügyelünk. Adagnak a muffinsütőt, pontosabban egy muffinnyi ételt javasolnak.

Ezek természetesen külföldi táplálkozás szakértők jóslatai, amit mi magyarok majd szépen a saját ízlésünkhöz igazítunk! Kíváncsi vagyok arra, hogy mi az, ami ezekből nálunk is népszerűvé válik (a tücsök evés szinte biztos, hogy nem...)? 

Boldog Új Évet Kívánok!

Szaszkó Reya,

diétás gasztroblogger, a Salátagyár háziasszonya

Források: 

http://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a35989/healthy-eating-trends-2016/

http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2015-12-23/6-food-trends-to-help-you-eat-better-in-2016

http://eatcleaner.com/the-top-8-healthy-food-trends-for-2016-from-celebrity-chef-industry-expert-mareya-ibrahim-the-fit-foodie/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
Tiszteletben Tartjuk Vásárlóink Jogait!
45 napos Pénzvisszafizetési Garancia
Szénhidrát Csökkentett Termék, Diétás Termék Gyártók:
Kényelmes, Biztonságos Bankkártyás Fizetés!
Villámgyors Szállító Partnereink

  

     

Salátagyár a Facebook-on!